SITO I TAMPON ŠTAMPA

Sito i tampon štampa

Sito i tampon štampa su tehnike štampe za štampu vise boja na različitim materijalima i oblicima sa ravnom površinom, cilindričnim, svernim ili savijenim. Pogodna je za štampu na plastici, drvetu, keramici i sličnim podlogama raznih oblika i namena. Posebnu primenu nalazi u velikim tiražima, jer iako je inicijalna cena viša nego kod ostalihn tehnika, cena pojedinačnog otiska u velikim serijama je neuporedivo manja nego u drugim štamparskim procesima. Prednost otiska dobijenog na ovaj način je visok kvalitet, kao i njegova trajnost. Može se štampati u više boja na: tekstilu, plastici, staklu, keramici, drvetu, papiru, sintetičkim materijalima i drugim.

Sito štampa je tehnika štampe kod koje se otisak ostvaruje na taj način sto se boja potiskuje kroz štamparsku formu koja je izrađena od svile zategnute na drveni ili aluminijumski ram. Sito štampom se može štampati u više boja na različitim materijalima i oblicima sa ravnom površinom, cilindričnim, svernim, ili savijenim. Pogodna je za štampu na plastici, drvetu, keramici i sličnim podlogama raznih oblika i namena.

Posebnu primenu nalazi u tekstilnoj industriji za štampu najraznovrsnijih tekstilnih materijala. Kvalitet  reprodukcije originala određen je tipom i karakteristikama materijala od koga je izrađeno sito. U tu svrhu koriste se svilene tkanine koje se danas uspešno zamenjuju sintetičkim ili metalnim sitima. Sita se razlikuju po broju otvora po dužnom santimetru na svili. Naravno, što je veći broj otvora kvalitet otiska će biti veći, ali će boja teže prolaziti kroz otvore. Da bi se to usaglasilo, boja se razređuje različitim vrstama razređivača i usporivača kako bi se smanjila njena viskoznost i usporilo njeno sušenje.

Ova štamparska tehnika je veoma popularna kada je reč o velikim tiražima, jer iako je inicijalna cena viša nego kod ostalih tehnika, cena pojedinačnog otiska u velikim serijama je neuporedivo manja nego u drugim štamparskim procesima. Prednost otiska dobijenog na ovaj način je visok kvalitet, kao i njegova trajnost. To je razlog zašto se prilikom izrade najkvalitetnijih reprodukcija poznatih slika, kao tehnika isključivo koristi sito štampa. Sito štampom se može štampati u više boja na: kapama i kačketima, majicama, torbama, kišobranima, odelima i kombinezonima.

Drveni ramovi za sito stampu, sito štampa
Drveni ramovi za sito štampu
Rucni karusel za stampu na tekstilu, sito štampa
Ručni karusel za štampu na tekstilu 6/6
Rucni karusel za tampu na tekstilu, sito štampa
Ručni karusel za štampu na tekstilu 6/6
Ručni karusel za štampu na tekstilu, sito štampa
Ručni karusel za štampu na tekstilu 6/6 mehanizam ruka
Istiskivanje boje kroz sito šablon, sito štampa
Istiskivanje boje kroz sito šablon rakelom na ručnom karuselu 6/6
Regal sušara, sito štampa
Regal sušara
Blic sušara, sito štampa
Blic sušara
Sto za stampu jedne majice, sito štampa
Sto za sito štampu jedne majice
klackalice hvataljke za sito štampa
Klackalice hvataljke za sito štampu jedne majice

Tampon štampa je tehnika duboke štampe sa indirektnim otiskivanjem gde se silikonskim tamponom sa štamparske forme (klišea) boja prenosi na željeni predmet. Ova vrsta štampe se koristi najcešce za štampu na zakrivljenim površinama predmeta izradenih od raznih materijala kao što su staklo, keramika, plastika, guma, metal.

Najčešći artikli koji se štampaju tehnikom tampon štampe su olovke, upaljači, šoljice, pepeljare privesci i drugi promotivni artikli. Možete ih pronaći u našoj rubrici reklamni materijal. Prednost otiska dobijenog tehnikom tampon štampe jeste njegova primenljivost. Tampon štampa pruža mogucnost otiskivanja na predmetima koji imaju neravne površine, na kojima drugim tehnikama ne bi bilo moguće štampati. Takođe tampon štampa podržava štampu na predmetima izrađenim od različitih materijala. Ova tehnika nam omugaćava da štampamo na keramici, staklu, plastici…

Tampon štampa se koristi za štampu predmeta koji se drugim tehnikama ne mogu odštampati – medicinski materijal, sportska oprema, elektronski uređaji, igračke, olovke i upaljači, keramika i staklo, bočice i kutije, sportski rekviziti, tastature.

UV komora
UV komora
Tampon stampa
silikon - tampon
elektro-mehanicka-tampon-masina
Elektro-mehanička tampon mašina
elektro mehanicka tampon masina
Elektro-mehanička tampon mašina

PrintingM, 18000 Niš
Mob: +381 (0) 66 94 08 576
e-mail: miticpetar59@gmail.com

Copyright 2020 © PrintingM    Web dizajn by Aleksandra